Az 1973-as évjáratban már két Istvándy Jenő művelte a szőlőt és készítette a bort Szentbékkállán. Apa és fia, – mint majd 2005-től ismételten – együttes erővel gazdálkodott a Mátés-hegy apró parcelláin. Az ezt követő évtizedekben Istvándy Jenő munkája nyomán a szőlőterület és a pincék száma is gyarapodott, majd a kétezres években elérte az 5 hektárt. Fia, Istvándi Tamás 2005-től kapcsolódott be a borászat életébe, 2008 óta pedig ő készíti a borokat.

A Káli-medence gyönyörű lankáin érlelődő szőlőinkből készült borok a nappalok melegétől testesek, az éjszakák hűvösétől pedig gyümölcsösek. Visszafogott, elegáns illatukban hordozzák a vulkanikus talajból kapott elemi értékeket.

Minden palack borunk a szőlő metszésétől a palackozásig magán hordozza apa és fiú figyelmét és gondoskodását, hogy a pohárba töltve átadhassunk valamit abból a csodából, melyet ez a gyönyörű táj és ez a hivatás ad nekünk!

Családunk és borászatunk otthona az 1825-ben épített Istvándy ház, mely jellegzetes és gazdag oromfaldíszítésével a Balaton-felvidék egyik híres műemléke.
Építője Istvándi József jómódú gazdaember volt és jelentős méretű területeken gazdálkodott. A ház apáról fiúra szállva egyenes ágon öröklődött tovább családunkban és felnövekvő generációk sorát szolgálta. Istvándi József után fia, Istvándy Dániel, unokája Károly, majd dédunokája Jenő, végül ükunokája Jenő örökölte a házat. A kezdetben nádtetős ház később – egy tűzvészt követően – cseréptetőt kapott, azóta külseje változatlan. A kapu melletti gémeskút itatóvályúját Istvándy Dániel faragta 1906-ban.
Az udvarban álló egykori gazdasági épületek az évek során új funkciókat nyertek. A régi kőfalak közt modern palackozóüzem kapott helyet, öreg pajtájában pedig pincészetünk borbemutató- és kóstolóhelysége működik.

 

KÉPGALÉRIA

Családunk és borászatunk otthona az 1825-ben épített Istvándy ház, mely jellegzetes és gazdag oromfaldíszítésével a Balaton-felvidék egyik híres műemléke.
Építője Istvándi József jómódú gazdaember volt és jelentős méretű területeken gazdálkodott. A ház apáról fiúra szállva egyenes ágon öröklődött tovább családunkban és felnövekvő generációk sorát szolgálta. Istvándi József után fia, Istvándy Dániel, unokája Károly, majd dédunokája Jenő, végül ükunokája Jenő örökölte a házat. A kezdetben nádtetős ház később – egy tűzvészt követően – cseréptetőt kapott, azóta külseje változatlan. A kapu melletti gémeskút itatóvályúját Istvándy Dániel faragta 1906-ban.
Az udvarban álló egykori gazdasági épületek az évek során új funkciókat nyertek. A régi kőfalak közt modern palackozóüzem kapott helyet, öreg pajtájában pedig pincészetünk borbemutató- és kóstolóhelysége működik.

KÉPGALÉRIA

1825 óta él a család a szentbékkállai Istvándy-házban és az 1800-as évek második felében építették a Mátés-hegyen azt a kis pincét, mely mai napig „Öregpince” néven szőlőink központját jelöli. Istvándy Jenő volt azonban az első, aki a borkészítést már nem csak a hagyományos önellátó paraszti gazdálkodás részeként, hanem hivatásként választotta. 1959-ben végzett a budafoki Soós István Borászati Technikumban, majd üzemmérnöki diplomát szerzett és a Badacsonyvidéki Pincegazdaságnál helyezkedett el. Itt először a Pincegazdaság központi pincéjében, Füreden dolgozott, majd Badacsonyban. Később a Pincegazdaság Móri pincéjét vezette, majd az Ászári üzemegység igazgatójaként vonult nyugdíjba. Bár egész életében ugyanazon cégnél dolgozott, karrierje fejlődésével alkalma volt 4 gyönyörű – a Füred-Csopaki, a Badacsonyi, a Móri és az Ászár-Neszmélyi (ma Neszmélyi) – borvidéken is dolgozni, ezután nyugdíjas éveire hazatérni az 5., kiinduló borvidékre, a Balaton-Felvidékre. A család eredeti néhány sor szőlőjéből kiindulva, azt kibővítve létrehozott egy 5 hektáros gazdaságot és épített egy kis palackozóüzemet azzal a céllal, hogy a borászat életébe fokozatosan bekapcsolódó fia már egy új területen próbálhassa ki magát. Istvándy Jenő volt az aki megteremtette a pincészet alapjait és kijelölte azt az utat, melyen járunk.

2007 és 2012 között Istvándy Jenő területről területre adta át a stafétabotot fiának, aki sok ponton érintette édesapja korábbi pályájának fontos állomásait. Hozzá hasonlóan a Budafoki Borászati Technikumban tanulta a szakma alapjait és első munkahelye ugyan az a balatonfüredi pince volt, ami édesapjáé is. Az átadás éveiben fokozatosan kialakították, hogy a szőlők 100%-át palackozott borként értékesítsék és ennek legfontosabb irányelveit már Tamás fektette le. A figyelem és a felődés fókuszálása érdekében kizárólag fehér szőlővel foglalkoznak. A paletta nem lehet túl széles és annak legfontosabb alapköve a 2 jellegzetes házasítás, a Kála és a Parfym. A válogatott borok, dűlőszelekciók évjáratkihagyásokkal készülnek, azaz meg kellett teremteni annak a gazdasági alapjait, hogy ha egy évjárat nem éri el a kívánt minőséget, akkor ne legyen kényszer abból az évből is válogatás borral előrukkolni. De a legfontosabb elv, hogy minden bor egy egy vezérlő gondolatra épül, vagyis nem kerülhet olyan bor palackba, melynek miértje nem magyarázható el egy egyszerű tőmondatban. Ez utóbbi ad a munkának keretet és garantál egy feszes, átlátható, évről évre egymásra épülő borpalettát.

A budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban majd a Zeneakadémia tanárképző karán tanult és vadászkürtön játszik. Saját, IDÉ néven készített ékszerei és beton dekorációi mellett a borászat mindennapjainak is aktív részese. Bár kiveszi részét a palackozásokból, a vendéglátás során vagy a szüret alatt, de legfontosabb szerepe pincészetünk arculatának, kinézetének kialakításában van, így az Ő érzékét dícséri ma palackjaink és dekorációs elemeink megjelenése és kivitelezése.

2016 Olaszrizling/Chardonnay 80/20 házasítás

Balatoni oltalom alatt álló földrajzi jelzésű száraz fehérbor

Bortörténet: A Kála házasítás pincészetünk alapköve, mely a 2010-es évjárat óta változatlan szellemiségben, mind nagyobb elvárások mellett készül. Alapvetésünk, hogy korai szüreteléssel szedett szőlőinkből gyors feldolgozással és lassú erjesztéssel a lehető legtöbb illatot és ízt megőrizhessünk a kész alapborokban, melyeket aztán néhány hónapos érlelés után minden évjáratban úgy házasítunk össze, hogy a Kála az adott évjárat jegyeit dominánsan felvonultatva évről évre egy általunk 2010-ben megálmodott hangulatot és stílust hordozzon.
Borjellemzés: A 2016-os évjárat Kálájának Olaszrizling szőlőjét gyors feldolgozás után levegőtől elzártan erjesztettük ki. Az erjedés végén beinduló spontán almasavbomlás hatására krémes, vajas ízekkel egészült ki ez a könnyed, mégis ásványos olaszrizling. A házasítás után egy, a szokásosnál sokkal lassabban kierjedt Chardonnay alapborunk egészíti ki ezeket a mély ízeket a különleges erjedésnek köszönhető tiszta gyümölcsösséggel. Az így megszülető Kála egy légiesen könnyed, alacsony, csupán 11% alkoholtartalommal bíró izgalmas gasztro-bor, mely nem csak fantázianevében, de zamatában is hordozza a Káli-medence varázslatos sós, komplex ízeit.

2016 Rizlingszilváni/Olaszrizling/Királyleányka 60/20/20 házasítás

Balatoni oltalom alatt álló földrajzi jelzésű száraz fehérbor

Bortörténet: A Parfym a Kála házasítás testvérboraként a 2011-es évjárat óta borászatunk alapbora. Egy palack Parfym a légiességről, a nyárról és a szőlőből megőrzött friss, komplex illatokról mesél. A célunk, hogy évjáratról évjáratra egy olyan könnyed, alacsony alkoholtartalmú, friss házasítás szülessen, mely nevéhez méltóan gazdag, összetett, a tavaszi virágokat idéző illatával hódít, azonban – hasonlatosan a legfinomabb parfümökhöz – nem tolakodó, visszafogottságában elegáns, sokrétűségében hordozza értékeit.
Borjellemzés: Az új évjárat alapborát, a házasítás 60%-át az a rizlingszilváni szőlőfajta adja, mely kíméletes feldolgozás és erjesztés után visszafogott, virágokat, bodzát és frissen vágott füvet idéző illatokkal és barátságos, szelíd savakkal hálálja meg a borász figyelmét. Ezt egészíti ki 20%-ban az Olaszrizling, mely könnyedsége mellett is krémes, lágy karakterrel egészíti ki a filigrán szilvánit. A házasítás koronája a Királylenyka, mely gyönyörű, trópusi gyümölcsökre emlékeztető illatgazdagságával és ízeivel teszi egyszerre különlegessé és kerek egésszé ezt a minden pillanatban barátságos és jól eső, nyáridéző házasítást.

2016 Chardonnay dűlőválogatás

Balaton-felvidéki oltalom alatt álló eredtemegjelölésű száraz fehérbor

Bortörténet: 2015 egy kivételes évjárat volt, melyben minden álmunkat és elképzelésünket megvalósíthattuk. Ebben az évjáratban készítettünk el dűlőszelektált csúcsborunkat, mely termőhelye után a Farkastető nevet kapta. Ennek a kivételes adottságú dűlőnek a bora az első évjáratával elkápráztatta közönségét, melynek csúcspontjaként a Piarista Rend magyar tartománya a 2016-os év Piarista borának választotta! Ilyen elképesztő debütálás után még magasabb elvárásokkal és még nagyobb figyelemmel készítettük el az új évjáratot, mely az erjedést követő spontán almasavbomlás után lassan kinyílva decemberre mutatta meg szépségét, mely méltó örököse nagy sikerű elődjének.
Borjellemzés: A szokottnál valamivel később szüretelt chadonnay mustját egy éjszakán keresztül pihentettük és hagytuk leülepedni, hogy másnap a tiszta mustot lefejtve kezdődhessen meg az erjedés, mely lassan, egyenletesen ment végbe. Ennek köszönhető, hogy a Farkastető dűlő adta elemi értékek mellett a szőlő elsődleges jegyeit megőrizve egy gyümölcsökben gazdag bor születhetett, mely kirobbanó ízgazdagsággal bír. A komplex aromák és a gyönyörű, zöldes reflexekkel bíró arany szín megőrzése érdekében – a korábbi évjárattól eltérően – nem használtunk fahordót az érlelés során, hogy a zárt tartály oltalmát élvezve minél több maradhasson meg a szőlő adta értékekből. Az évjáratra jellemző vibráló savak és a rövid spontán almasavbomlás vastag krémessége remek ellenpárt alkot.

Hosszan érlelt klasszikus olaszrizling válogatás

Balaton-felvidéki oltalom alatt álló eredtemegjelölésű száraz fehérbor

Bortörténet: Valódi paradoxon: egy klasszikus bor, melyet a kísérletező-kedv hívott életre. Az általunk nagyra tartott több évig ászokhordóban érlelt, ragyogó bor-csodákból ihletet és inspirációt merítve a kivételes 2015-ös évjáratban egy hosszan érlelt, klasszikus bort kezdtünk el készíteni, mely telt, vastag borkét erjedt ki és amit egy spontán almasavbomlás még krémesebbé, lágyabbá varázsolt. A nyers bort ászokhordóba fejtettük, ahol fél évig érlelődött és elsődleges gyümölcsössége a tölgyfa pórusain át magába szívott oxigénnek köszönhetően finom érleltséggé alakulhatott. Ezután újabb egy évig zárt tartályban érleltük a bort, hogy alkotóelemei, zamatai és ízei mind tökéletesebben összeérjenek, egységet alkothassanak. A bor készítése során végig törekedtünk a kénfelhasználás minimalizálására, így a másfél éves érlelés ellenére is kevesebb a kéntartalom, mint például egy hagyományos metodikával készített, csak néhány hónapos érlelést kapott friss, reduktív bor esetén.
Borjellemzés: Gyakran az idő a borász legjobb barátja. Klasszikus olaszrizlingünk már a szőlőtőkéken is megkapta a maga idejét, túlérettségéből eredő magas cukortartalma kiugró, 14%-os alkoholtartalmat eredményezett, mely a hosszas érlelés során tökéletesen besimult a borba. Az alacsony kénfelhasználás következményeként illatában inkább visszafogott, naturális, elsősorban a másodlagos illatjegyek dominálnak. Ízében mindent elsöprő érettség, kerekség ejti rabul az embert. Ez a bor nem megszokott, mégis annyira természetes és magától értetődő. Tűzköves ásványosságán és szép támaszt adó lesimult savain keresztül büszkén mutatja meg termőhelye, a Káli-medence meszes-vulkanikus talajának kivételes adottságait.

2015-ös hagyományos és késői szüretelésű szőlőkből készült Chardonnay válogatás

Balaton-felvidéki oltalom alatt álló eredtemegjelölésű félédes fehér desszertbor

Bortörténet: 2009 óta kísérletezünk egy olyan chardonnay desszertbor megalkotásával, mely hordozza a szőlőfajta túlérése során születő jellegzetesen gazdag túlérett gyümölcsösséget, de az érés során mégsem veszíti el a szőlő a savait, melyek így szépen támogatják az erjedés után is megmaradt cukortartalom adta édesérzetet. Sokszor próbáltuk a szüreti időpontot úgy időzíteni, hogy a túlérettség megjelenjen, a savak ellenben még ne tűnjenek el, de 2015-ben kipróbáltunk egy teljesen új hozzáállást. A kijelölt szőlő egy részét a tervezettnél korábban leszüretelve egyfajta természetes savtartalom-raktározásként készítettünk egy bort, melynek magasabb savtartalma volt majd október utolsó napjain késői szüreteléssel készítettünk egy magas maradékcukor tartalmú desszertbort. A két szüreti időpont házasításaként született minden eddigi közül a legizgalmasabb Napsugár.

Borjellemzés: Egyik alapelvünk az hogy a mustnak – és bornak – sem a cukor, sem a savtartalmát nem befolyásoljuk mesterségesen, csak a természet adta lehetőségekkel dolgozunk, de az is, hogy mind jobban megértve a természet folyamatait, okos tervezéssel és előre-gondolkodással terelni, vezetni tudjuk a borainkat az általunk elképzelt egyensúlyok felé. Ennek az elsőre kicsit bonyolult hozzáállásnak az egyszerű példája a Napsugár. A késői szüretelésű chardonnay-ból származó túlérett trópusi gyümölcsök vibráló és gazdag zamatai és csiklandozó maradékcukor-tartalmát az ugyanazon szőlő korábbi szüreteléséből készült magas savakkal bíró chardonnay állítja egyensúlyba. A szüreti időpontok pontos megtervezésével elérhettük, hogy semmilyen módon nem befolyásoljuk a sav és cukortartalmat, a házasításnak köszönhetően mégis olyan sav/cukor egyensúly alakulhatott ki a borunkba ami a leginkább kidomborítja a szőlő zamatait. Ez az izgalmas összetettség uralja tehát ezt a csillogó szépségű bort, mely önmagában és ételekhez párosítva is nagy élményt nyújt.

Az 1825-ben épült Istvándy-ház régi paraszti életet kiszolgáló épületei az évek során fokozatosan vették fel új szerepeiket, ahogy a szőlő egyre nagyobb teret nyert a család életében és a borászat fejlődött. Az egykori tágas pajta az udvar végében egy nagy, egyterű kóstolóhelységként született újjá, ahol csoportokat fogadunk borkóstolókra. A régi pajta öreg kőfalai télen hidegek és ridegek, így csak tavasztól őszig tudunk a hozzánk bejelentkező csoportoknak borkóstolókat tartani, amik során 6 borunkat mutatjuk és beszélgetünk a borászatunkról és a borokról.

Fontos számunkra, hogy ezek a zártkörű kóstolások többet adjanak, mintha csak betérnének hozzánk vendégeink, ezért a borkóstolókat kizárólag Istvándi Tamás tartja, így a borászat bármelyik területe felé elkalandozhat a beszélgetés. Emiatt kóstolóink átlagosan 2-2,5 óra hosszúak. A borok mellé sajtválogatás kerül az asztalra.

Minimum létszám: 4 fő.

Maximum létszám: 30 fő.

 

Időpontfoglalás, információ: Istvándi-Demeter Éva

+36 70 418 32 50 , jeno.istvandy@gmail.com

Az 1825-ben épült Istvándy-ház régi paraszti életet kiszolgáló épületei az évek során fokozatosan vették fel új szerepeiket, ahogy a szőlő egyre nagyobb teret nyert a család életében és a borászat fejlődött. Az egykori tágas pajta az udvar végében egy nagy, egyterű kóstolóhelységként született újjá, ahol csoportokat fogadunk borkóstolókra. A régi pajta öreg kőfalai télen hidegek és ridegek, így csak tavasztól őszig tudunk a hozzánk bejelentkező csoportoknak borkóstolókat tartani, amik során 6 borunkat mutatjuk és beszélgetünk a borászatunkról és a borokról.

Fontos számunkra, hogy ezek a zártkörű kóstolások többet adjanak, mintha csak betérnének hozzánk vendégeink, ezért a borkóstolókat kizárólag Istvándi Tamás tartja, így a borászat bármelyik területe felé elkalandozhat a beszélgetés. Emiatt kóstolóink átlagosan 2-2,5 óra hosszúak. A borok mellé sajtválogatás kerül az asztalra.

Minimum létszám: 4 fő.

Maximum létszám: 30 fő.

 

Időpontfoglalás, információ: Istvándi-Demeter Éva

+36 70 418 32 50 , jeno.istvandy@gmail.com

Pincészetünk palackozóüzemében bérpalackozást végzünk borászatok és bortermelők számára. Félautomata palackozósorunk alkalmas kisebb tételek minimális veszteség melletti palackozására és szinte bármilyen palacktípus kezelésére.

Árazásunk mennyiségtől független fix díjból (úgynevezett rendszerbeállási díjból) és az elkészült palackonként számolt darabárból áll, mely utóbbi az megrendelt csomagolási szinttől függ, vagyis lehetséges címke nélkül, címkézve, vagy címkézve és kartonozva kérni a palackokat. Aktuális árainkról vagy bármilyen technikai információval kapcsolatban érdeklődjön a +36 70 418 32 47 -es telefonszámon vagy a jeno.istvandy@gmail.com e-mail címen.

Igény esetén segítünk a palackok, csomagolóanyagok beszerzésében és 2021 óta háztól-házig palackozást is vállalunk, vagyis tartályokkal felszerelt teherautót küldünk a lédig borért majd a kész palackokat vissza is vitetjük megrendelőinkhez.

Pincészetünk palackozóüzemében bérpalackozást végzünk borászatok és bortermelők számára. Félautomata palackozósorunk alkalmas kisebb tételek minimális veszteség melletti palackozására és szinte bármilyen palacktípus kezelésére.

Árazásunk mennyiségtől független fix díjból (úgynevezett rendszerbeállási díjból) és az elkészült palackonként számolt darabárból áll, mely utóbbi az megrendelt csomagolási szinttől függ, vagyis lehetséges címke nélkül, címkézve, vagy címkézve és kartonozva kérni a palackokat. Aktuális árainkról vagy bármilyen technikai információval kapcsolatban érdeklődjön a +36 70 418 32 47 -es telefonszámon vagy a jeno.istvandy@gmail.com e-mail címen.

Igény esetén segítünk a palackok, csomagolóanyagok beszerzésében és 2021 óta háztól-házig palackozást is vállalunk, vagyis tartályokkal felszerelt teherautót küldünk a lédig borért majd a kész palackokat vissza is vitetjük megrendelőinkhez.